Новий препарат Riociguat обіцяє зробити лікування легеневої гіпертензії ще ефективнішим

Фармакологічна компанія Bayer планує до 14 року випустити у вільний продаж високоефективний лікарський засіб для лікування легеневої артеріальної гіпертензії. Зараз новий препарат Riociguat вже почав проходити клінічні випробування на людях.

Як запевняють розробники нових ліків, до сьогодні ще не було створено ліків, які б так ефективно допомагали пацієнтам з підвищеним легеневим тиском. Препарат Riociguat зможе підтримувати роботу серця та помітно підвищить витривалість пацієнтів. А оскільки нині у світі налічується близько 52 мільйонів людей з діагнозом легеневої артеріальної гіпертензії, то й очікуваний прибуток від його продажу стане дуже вражаючим. За оцінками фахівців, вона складе 480 мільйонів доларів.

Зараз успішно закінчилися клінічні випробування ефективності препарату Riociguat, у якому взяли участь 443 добровольців. Протягом 12 тижнів частина добровольців мала приймати експериментальний препарат, а інша частина – плацебо. А зміни, що відбуваються на фоні прийому препарату, дослідники оцінювали за допомогою вимірювання дистанції, яку могли пройти учасники експерименту за 6 хвилин до та після прийому препарату. Також оцінювалися зміни у показниках роботи серцево-судинної системи.

З'ясувалося, що прийом нових ліків допоміг добровольцям за відведений час долати відстані на 35 метрів більше (спочатку за 6 хвилин вони встигали долати лише 330-350 метрів). Також помітно покращили показники роботи їхнього серця. Що ж до стану учасників, які приймали плацебо, воно взагалі ніяк не змінилося за час дослідження.

Також розробники Riociguat відзначили, що їх препарат, який приймається в комплексі з препаратом Tracleer, що широко використовується нині, також сприяв поліпшенню стану пацієнтів. Крім того, якщо ліки Tracleer загрожують пошкодженням печінки, то до побічних ефектів Riociguat відносяться лише ймовірність прояву запаморочення, головного болю, нудоти та набряку кінцівок.

13 грудня 2012
АНКЕТА ПАЦІЄНТА